Home / Kejohanan / Razak Cup 2019 : Johor Melaka beradu di FINAL

Razak Cup 2019 : Johor Melaka beradu di FINAL

Pemain pemain Melaka meraikan Jaringan kemenangan Firdaus Omar diminit ke 59 perlawanan.

KUALA LUMPUR (27 SEPTEMBER 2019): Pasukan Melaka sekali lagi membuktikan kerjasama sepasukan dan semangat juang yang tinggi menjadi tonik apabila berjaya menundukkan pasukan pilihan Kuala Lumpur 3-2 dalam aksi separuh akhir Divisyen 1 TNB Piala Tun Abdul Razak 2019 malam tadi dan seterusnya layak ke perlawanan akhir.

Jaringan berganda Danial Asyraf Abdul Ghani memberikan sedikit kelebihan buat Kuala Lumpur namun ia tidak berkekalan apabila Amirullah Zainol, Muhammad Hafizi Zainudin serta Muhammad Firdaus Omar membalas buat Melaka untuk menoktahkan cabaran lawan.

Dalam satu lagi perlawanan separuh akhir Johor berjaya menundukkan naib juara musim lalu Terengganu 3-1. Kedua dua pasukan terikat 1-1 setelah Akhimullah menjaringkan gol buat pasukan Terengganu dan Shello Silverius bagi pasukan Johor pada separuh masa pertama.

Namun Johor membuktikan mereka adalah pasukan yang lebih layak beraksi di pentas perlawanan akhir musim ini apabila meledak 2 gol lagi di separuh masa kedua menerusi Shello Silverius yang melengkapkan hatrik dan seterusnya membawa Johor ke final.

Bagi kategori Wanita, Selangor meneruskan kemaraan ke perlawanan akhir apabila mencatat kemenangan 3-0 ke atas PDRM.

Selepas pamer rentak konsisten dalam aksi peringkat kumpulan sebelum ini, rentak itu diteruskan Selangor apabila mendahului hasil jaringan Insyirah Nur Thalia Ithnin pada minit ke-24.

Skuad kendalian Ikmal Abdul Jabar itu kemudian semakin selesa apabila Aina Zafifah Mohd Razali menambah dua lagi gol bagi memastikan kemenangan berpihak kepada Selangor.

Menanti mereka di final adalah juara bertahan, Kuala Lumpur yang terpaksa memerlukan jaringan saat akhir permainan bagi mengatasi ATM 2-1.

Kuala Lumpur terlebih dahulu buka tirai jaringan menerusi gol padang Nur Zafirah Aziz pada minit ke-22 namun Aisah Zulkifli mengikat kedudukan buat ATM hasil pukulan sudut penalti minit 41.

Kirandeep Kaur muncul wira Kuala Lumpur dengan peroleh jaringan kemenangan pasukannya pada minit ke-60.

Pertemuan Selangor dan Kuala Lumpur di final ini bakal mengimbas kembali aksi pada edisi 2018 di mana ketika itu Kuala Lumpur raih kemenangan 2-1 untuk bergelar juara.

About Senior Editor

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top